نکات حائز اهمیت در طراحى ساختمان با ضوابط آتشنشانى

رشد روزافزون جمعیت و نیاز به مسکن و همچنین گسترش اماکن اداری، تجاری و ... در کلانشهر تهران، افزایش ساخت وساز را به دنبال داشته است.
نکات حائز اهمیت در طراحى ساختمان با ضوابط آتشنشانى

 با استناد به آمار و ارقام حوادث ارجاع شده به سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران ، متأسفانه عدم آگاهی از اصول ایمنی ساختمانها و بعضاً کوتاهی افراد مسئول، هرساله حوادث و سوانح تلخ بسیاری را موجب شده و خسارات مالی و جانی فراوانی را به شهروندان محترم تحمیل مینماید.این سازمان به عنوان چشم و متولی ایمنی شهر ، با توجه به رشد حریق و حوادث همه ی تلاش وسعی خود را معطوف به رعایت نکات ایمنی در معماری، ساختار و دسترسی کاربری های جدید و موجود شهری نموده و امیدوار است با همکاری همه ی نهادهای ذیربط ازجمله سازمان نظام مهندسی، مقررات ملی ساختمان، سازمان استاندارد، شهرداری، مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، شاهد توسعه روزافزون ایمنی شهری به ویژه در بخش سازه های شهری باشیم.

ضوابط سامانه های اطفای حریق شامل ضوابط مرتبط با شبکه های آتشنشانی که مشتمل بر مخزن آب، پمپهای آب، لوله کشی و اتصالات و جعبه های آب آتشنشانی در پارکینگها و طبقات و همچنین شبکه های بارنده یا اسپرینکلر که به عنوان یکی از مهمترین مؤلفه های حفاظت ساختمان در مقابل حریق شناخته میشود، منتشر میشود. وجود شبکه بارنده به شرط آنکه در نگهداری آن دقت شود، در توسعه ی ایمنی به قدری مؤثر است که در بعضی از کشورهای بزرگ اروپایی از جنگ جهانی دوم تاکنون هیچ مرگ و میر ناشی از وقوع آتش سوزی در این ساختمانها حتی برای یک مورد هم گزارش نشده است.

ضوابط و دستور العمل های سازمان آتش نشانی در مورد ایمنی ساختمان ها

1- اگر ساختمان از 5طبقه مسکونى بیشتر باشد مشمول ضوابط آتش نشانى میگردد.

2- اگر ساختمانى، 6 طبقه مسکونى و یا بیشتر داشته باشد و ارتفاع کف آخرین طبقه مسکونى از کف بیشتر از 23 متر ارتفاع داشته باشد حتماً نیازمند تعبیه پله فرار بغیر از دستگاه پله اصلى ساختمان میباشد. (در صورتیکه ساختمان 6 طبقه باشد و کف آخرین طبقه مسکونى دقیقاً 23 متر باشد، نیاز به پله دوم نیست.)

3- در صورت نیاز به پله فرار دو دستگاه پله باید حتماً از بالاترین طبقه تا آخرین طبقه دسترسى داشته باشند.

4- فاصله دربهاى ورودى دو دستگاه پله از یکدیگر برابر است با نصف بزرگترین قطر بناى احداثى یا 23 متر (هر کدام که بیشتر باشد) در شرایطى که فاصله از نصف قطر بیشتر ولى از 23 متر کمتر باشد در مواردى با ارفاق تا حدود 21 متر هم پذیرفته شده. قابل توجه است که درب راه پله ها در کلیه طبقات به سمت داخل باکس پله و فقط در طبقه تخلیه خروج که معمولاً همکف میباشد رو به بیرون باکس پله باز میشوند.

5- در شرایطى که ساختمان به لحاظ تردد جزو ساختمانهاى متوسط یا پر تردد قرار گیرد و پله فرار نداشته باشد حتماً تحت ضوابط ویژه اطفاء و اعلام حریق قرار میگیرد و نیازمند جانمایى و اجراى اسپرینکلر (افشانک) و دتکتور حرارتى و دود به غیر از جعبه آتش نشانى که در مشاعات هر طبقه تعبیه گردیده، میباشد.

6- خیلى مهم است که بدانید در صورت قرار گرفتن در شرایط بند 5 شما حتماً نیازمند یک منبع ذخیره آب در موتورخانه ساختمان بوده که ظرفیت آن بسته به میزان تردد و مساحت بنا تعریف میگردد. این نکته بدلیل پیش بینى فضاى لازم در داخل موتورخانه بیان شود.

7- براى جعبه آتش نشانى علاوه بر کپسول، نیاز به شلنگ بوده که به دو خط لوله ( تر و خشک) که تر از داخل منبع آب ساختمان و خشک از شیر انتظار قرار گرفته در نماى ساختمان یا دیوار حیاط رو به کوچه تغذیه میگردند.

8- فاصله اسپرینکلرها (افشانک) از هم مینیمم 2،80 متر و ماکسیمم 4 متر بوده و فاصله اسپرینکلرها از دیواره هاى فضا مینیمم یک متر و ماکسیمم 2،20 متر میباشد.

9- در پارکینگها وجود یک اسپرینکلر رو سر جا پارک هر ماشین اجبارى میباشد. و رعایت موارد بند 8 نیز الزامیست .

10- در محلهایى نظیر راهرو مشاعات طبقات که در تماس با چاله آسانسور میباشد بدلیل عدم ریزش آب افشانکها به داخل چاله آسانسور پس از فعال شدن، معمولاً از تعبیه اسپرینکلرها خوددارى میشود.


در صورتی که در مورد نکات حائز اهمیت در طراحى ساختمان با ضوابط آتشنشانی نظری دارید در زیر آن را عنوان کنید تا دیگران از آن استفاده کنند بلکه گره گشا باشد . با تشکر


   نظر یا پیشنهاد شما در موردنکات حائز اهمیت در طراحى ساختمان با ضوابط آتشنشانى

شماره همراه و ایمیل فقط جهت اطلاع رسانی از پاسخ می باشد و نمایش داده نخواهد شد.